28 Şubat 2008 Perşembe

MEYVELİ TART





Ne zamandır cesaret edemediğim bir tarif bu. Ancak bundan sonra tariflerin baş köşesine oturacağı kesin. Başkalarını bilmem ama ben bayıldım. Tatlıya düşkünlüğüm yoktur. Genelde av halkı için yaparım kurabiyeleri ve kekleri. Fakat bu lezzeti tatmalı. Şimdiye kadar bir sürü yerden tart hamurları ve kremaları ile ilgili bilgi edinip notlar aldım. Bu tariftede farklı iki tartın hamurunu ve kremasını yaptım.Süsleme tamamen evde bulunan malemelerle gerçekleşti. çileklerim pek güzel değildi ve irili ufaklıydı bu nedenle onları söğüş olarak dilimledim.
Birde bu tart hamurunu benimkinden daha küçük bir kalıba yaymalıymışım. Çünkü çok çok ince oldu ve çıkarır çıkarmaz kırıldı. Neyseki toparlamayı başardım. Kremasıda hiç topaklanmadı. Yalnız hamuru buzdolabında dinlendirdikten sonra çok süratli bir şekilde açarak kalıba yerleştirmek gerekiyor çünkü sıcaktan hemen bozulabiliyor formu. Bunlar dikkat edilmesi gereken noktalar.
malzemeler:
hamur için:
1,5 su bardağı un
1/2 su bardağı pudra şekeri
1/4 çay kaşığı tuz
1 yumurta sarısı
125 gr tereyağı
krema için:
1 yumurta
1 paket vanilya
3 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı toz şeker
yarım paket labne peyniri
2 su bardağı süt
Önce hamuru hazırlamalıyız. Bunun için tüm malzemeyi karıştırıp küp küp kestiğmiz tereyağını elimizle ovalayarak minik parçalar haline getirelim. Elimizin sıcağıyla hamur yavaş yavaş toplanıp homojen bir hale gelecek. Bu hamuru bir torba içine koyup elimizle düzleştirelim ve buz dolabında en az 1 saat bekletelim. Eğer o gün kullanmayacaksak 1 gece buz dolabının normal bölümünde kalabilir. veya derin dondurucuda 1 ay saklayabilirsiniz. Ancak o vakit kullanmadan önceki günün akşamı normal bölüme almak gerekir.
Hamuru çıkarmadan 15 dakika önce kremayı harırlamalıyız. Bunun için ise süt hariç tüm malzemeleri derin bir tencerede karıştırıp sütü azar azar ilave ederek malzemelere yedirip ocağın üstüne alalım. Koyulaşınca altını kapatıp hızlı hızlı karıştırarak soğutalım. Hamurumuzu çıkaralım ve yine elimizin sıcağıyla yumuşatarak bir an evvel kalıba yerleştirelim. Üzerine al folyo örtüp kurubaklagil koyalım ki kabarmasın. bu şekilde 180 derecede 25 dakika pişirelim. Sonra al folyo ile bakliyatları alıp 5 dakika daha pişirelim. Pişen hamurumuzu çıkarıp soğumaya bırakalım. Ilınan kremamızı üstüne dökelim. Meyvelerle süsleyelim. Pişmiş tartınızı 1 gece buzdolabında bekletirseniz daha lezzetli oluyor.
Afiyet olsun.

25 Şubat 2008 Pazartesi

pastakolik pastası

MALZEMELER
Üç katlı hazır kek
iç krema için
500 ml süt
3 yemek kaşığı un
4 yemek kaşığı toz şeker
vanilya
üstü için
krem şanti
1 su bardağı soğuk süt
mevsim meyveleri (muz ve armut)
süsleme malzemesi
çay kaşığı ucuyla gıda boyası
YAPILIŞI
Kekleri sütle ıslatın. iç kremayı pişirin. soğuyunca meyveleri ilave edin. İç kremayı aralara yayıp kremşantiyi hazırlayın
pastanın üstüne sürün. süslemesini yapın.

AFİYET OLSUN.

20 Şubat 2008 Çarşamba

MEYVELİ JÖLELİ PASTA




Linklerimi dolaşırken çok sevdiğim bir blog olan yeşil kivi ye de baktım. Bu jöleli pastadan yapmış. Çok beğendim. Zaten canımız pasta istiyordu kaç gündür. Sıvadım kolları mutfağa koştum. Çok lezzetli oldu pastamız.
Malzemeler:
kek için: yeşil kivi 4 yumurta kullanmış benim yumurtalarım büyüktü 3 tane kullandım.
4 fincan toz şeker
1paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 portakal kabuğu rendesi
1 fincan süt+sıvı yağ karışımı
5 fincan un
krema için:
5 yemek kaşığı un
5 yemek kaşığı şeker
3 su bardağı süt
50 gr margarin
üzerine istenilen meyveler v jöle(ben muzlu jöle kullandım)
kek malzemelerini karıştırıp yağlanmış büyük boy borcama dökün. 160 derecede 25 dakika pişirin. Kek pişerkenkeramyı küçük bir tencerede pişirin. karıştırarak ılıtın. Ilıklaşmış keke dökün. Kestiğiniz meyvelerle üzerini süsleyip jöleyi tarife göre hazırlayıp ılıklaşınca dökün. Buz dolabında 2-3 saat bekletmekte fayda var.
Afiyet Olsun.

19 Şubat 2008 Salı

GÜLLER VE SPİRALLER




Bu şeker şeyler de yine alttaki tarifle hazırlamış olduğum hamurun yarısından yaptığım spiraller ve güller. Güller için yeşil gıda boyası kattığım hamura bir miktar yumuşatıp akışkanlık kazandırmak için zeytin yağı ekledim. Çünkü gülleri sıkma torbasıyla yaptım. Şimdiye kadar yaptığım pasta ve keklerde sıkma torbası pek kullanmamıştım. hem elim alışır diye düşündüm. hemde ortaya değişik bir şey çıksın istedim. Fena da olmadı bence. yalnız bu gülleri ayrı bir tepside ve sadece alt ısıtmalı pişirsem daha iyi olacakmış zira üstleri biraz yandı. Aklıma sıkma torbasıyla gül yapmak hamuru renklendirdikten sonra geldi. bu nedenle başka renk deneyemedim. Ama bir dahaki sefere çeşitli renklerde hazırlayacağım. bu gülleri hava almaz bir kaba koyup uzun süre dolapta saklayabilir ve yaptığınız kek ve pasta süslemelerinde kullanabilirsiniz. Çünkü kıvamı kremadan ve katı royal icingden daha güzel oluyor.
afiyet olsun.

YENİ KALIPLARLA KURABİYELER



İşte size yeni kalıplarımla yaptığım kurabiyeler. aslında Cuma günü yapmıştım fakat ancak yayınlayabiliyorum. Tarifi çok kolay bir hamur. Baya da bereketli oldu. Royal icingli olanların haricinde bundan sonraki yazımdada göreceksiniz hamuru renklendirerek yeni denemeler yaptım. Zaten mutfağa ne zaman girsem ve böyle şeyler yapsam kendimi frenleyemiyorum. Yoruluyor aslında insan ama o an anlamıyor sanırım.
Lafı fazla uzatmadan geleyim tarife
malzemeler:
250 gr margarin
1 yumurta
1portakal kabuğu rendesi
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 çay bardağı mısır nişastası
1 su bardağı pudra şekeri
1 tatlı kaşığı toz tarçın
aldığı kadar un
Hazırlanışı
Tüm malzemeleri karıştırıp pürüzsüz bir hamur elde ediyoruz. Buz dolabında üstünü örterek yarım saat bekletiyoruz. Çıkarınca dolaptan un serpili tezgahta yarım santim kalınlığında açıp kalıplarla kesiyoruz. 180 derece fırında 15-20 dakika pişiriyoruz.
Piştikten sonra soğumasını bekleyip royal icing ile süslüyoruz.
Afiyet Olsun.

12 Şubat 2008 Salı

YENİ KALIPLAR, SÜSLEME APARATLARI, ŞENLİK BAŞLASIN!!!






Nasıl ama yeni cicilerim? Bu hediyeler beni öyle mutlu ettiki on katını kendim alsam bu kadar sevinmezdim sanırım. Çünkü taaaa Amerikaladan sevgili kardeşim Ceylan benim için seçmiş, almış, taşımış ve getirmiş buralara.
Konuşmalarımızda bloğuma bakıyordu ve tariflerle ilgili konuşuyorduk. Ben sana burdan getireyim dediğinde zahmetli olur diye düşünmüştüm. Çünkü bir de minik kızı ile yolculuk yapacaktı ve direk buraya değil önce İstanbul'a annesine gidecekti. Çok zahmet oldu sana Ceylanım tekara teşekkür ederim. Şimdi bunlarla ben neler yaparım kimbilir. Bu akşam sürekli cupcake, süslü pasta tariflerine baktım fikir edinmek için zaten. Acayip heyecanlandım. Biran önce denemek istiyorum. Kalıpların yanında birde krema uçları ile neler yapılır, nasıl yapılır aşama aşama anlatan bir kitapçık vardı. İyice inceledim. Sanki krema ustası oldum bu kitapçığı okuyunca. o kadar detaylı vermişler ki resimlerle. Yarın hemen bir icing hazırlayıp denemeler yapacağım yağlı kağıda. sonra hazırladığım çiçeklerle belki hafta sonu bir kekin üstünü süslerim.
Yeni tariflerde buluşmak üzere...Beklerim.

7 Şubat 2008 Perşembe

TAHİNLİ KURABİYELER



Bugün uzun süredir bekleyen bir tarifi paylaşmak istiyorum sizlerle. Tahinli kurabiyeler oldukça gevrek ve lezzetli oldular.Ancak beni biraz uğraştırdılar ilk başta. Şöyle ki; tarifi ben lezzet yemek dergisinden aldım. Senede 4-5 tane bu dergiden alırım ve tariflerini zevkle uygularım. Buna rağmen bu sefer ki tarif hiç ama hiç tutmadı. Başta moralim bozulmadı değil. Sonra düşündüm mutfakta çareler tükenmez. Vazgeçmedim. İçine baya bir malzeme daha koydum ve işte mutlu son. Ev halkı da beğendi. Size kendi tarifimi yazıyorum. Şüpheniz olmasın hiç, deneyecekseniz bunu deneyin.
MALZEMELER:
1 portakal kabuğu rendesi
1 portakal püresi
1,5 su bardağı tahin
1 su bardağı zeytin yağı
1 paket kabartma tozu
4- 4,5 su bardağı un
1 bütün yumurta
1 yumurta sarısı (beyazı üzerine)
1 çay bardağı süt
HAZIRLANIŞI:
Un, kabartma tozu, portakal kabuğu rendesi ve aynı portakalın robottan geçirilmiş püresi, iyice kariştırılıp süt sıvı yağ, yumurtalar ve tahin ilave edilir. İyice yoğurulur. Ceviz büyüklüğünde yapılan toplar önce yumurta akına sonra çörek otu, susam ve haşhaş tohumlarına bulanarak yağlı kağıt serili tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika alt üst pişirilir. İşte size ağızda dağılan bir lezzet.
Afiyet Olsun.

3 Şubat 2008 Pazar

PORTAKALLI ÜZÜMLÜ KURABİYELER



Bu kurabiyeleri hem evdeki fazla portakalları değerlendirmek hem de uzun zamandır lojistik destekte bulunamadığım ( yani yemek olarak ) başka bir ilde yaşayan kardeşime göndermek için yaptım. Tadı nefis oldu.
Şu portakallı tarifleri yapmak çok hoşuma gidiyor çünkü evin içi birden çok hoş bir kokuyla kaplanıyor.
malzemeler:
150 gr tereyağı veya margarin
1 su bardağı toz şeker
1 portakalın kabuğunun rendesi
aynı portakalın içinin püresi
iki avuç önceden 15 dakika sıcak suda bekletilmiş kuru üzüm
2,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu

hazırlanışı:
Tereyağını eritip ılıtalım. İçine toz şekeri kabartma tozunu portakal kabuğu rendesini ve robottan geçirdiğimiz püresini ilave edelim. kaşıkla iyice karıştırıp ununu koyalım. En son suyunu süzdüümüz üzümleri ilave edip ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayıp yassıltalım. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizelim. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika pişirelim.
Afiyet Olsun.

SICAAK SICAAAK PİŞİLEEEER


Geçen gün oğlumla kendimize pişi ziyafeti çekelim dedik. Arada uğradığım bloglardan birinden alıp uygulayamamıştım bu tarifi. Ben pişiye bayılırım. Alt komşum şaziye teyzem de çok güzel yapar. Arada denk gelince yerim orda bazen de getirirler sağolsunlar. Bu sefer niye hep başkaları yapsında yiyeyim diye bekleyeyim ki kendim de deneyeceğim dedim. Çok kolaymış bu tarif. hemen de kızardılar 5 dakika içinde. yanında söğüş domates beyaz peynir ve zeytinle yemede yanında yat oldular resmen.

malzemeler:
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı süt
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
aldığı kadar un

hazırlanışı:

Bütün malzemeleri iyice homojen kıvama gelecek şeklide yoğurup yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Hamuru 30 dakika oda ısısında bekletip sonra merdaneyle yarım santim kalınlığında açıyoruz. Çay bardağının ağzıyla kesip daireler oluşturuyoruz. Hepsini bu şekilde hazırladıktan sonra kızgın yağda arkalı önlü kızartıyoruz. Zaten yağa attığımız pişiler hemen kabarıyorlar ve genelde içleri boş kalıyor. Bu boşluklara daha sonra beyaz peynir ve maydanoz karışımı da doldurabiliriz yerken.

Afiyet şeker olsun hepinize.