28 Ocak 2008 Pazartesi

AŞURE


MALZEMELER:
3 su bardağı aşurelik buğday
1,5 su bardağı nohut
1,5 su bardağı kuru fasulye
5-6 yemek kaşığı pirinç
1 çay bardağı gül suyu
2 paket vanilya
10 adet kuru incir (doğranmış)
15 adet kuru kayısı (doğranmış)
2 portakal kabuğu (minik minik doğranmış)
6 karanfil
1/2 su bardağı kuru üzüm
2 kilo toz şeker
3 yemek kaşığı dolusu nişasta

üzeri için:
kuş üzümü
kırık ceviz
kavrulmuş susam
nar taneleri
tarçın

YAPILIŞI:
Buğday, nohut ve kuru fasulye geceden ıslatılır. Ertesi günayrı ayrı haşlanır. Benim çok büyük tencerem olmadığından ikiye bölerek yaptım. Haşladığımız malzemeler bir tencereye alınır. Pirinç karanfiller, kuru üzümler ve gül suyu ilave edilir.Üstünü 1-2 parmak geçecek kadar su konur.Kaynamaya başlayınca karanfiller üste çıkar ve bunlar alınır.Sonra doğradığımız kuru incirler ve kayısılar katılır.Kısık ateşte iyice özleşmesi sağlanır. En son vanilya, toz şeker ve önceden kaynar suda bekletilmiş portakal kabukları ilave edilir. Nişastası suyla inceltilip katılır. 6-7 dakika daha arada karıştırarak pişirilir ve servis kaplarına alınır. üzeri kuş üzümü, tarçın, ceviz, kavrulmuş susam ve nar taneleriyle süslenir.

Afiyet olsun.

2 yorum:

ezgi uğurlu dedi ki...

aşureyi çok severim.çok güzel görünüyor.ellerine saglık canım
sevgiler

mahallenin delisi dedi ki...

hep merak etmişimdir bunca malzemeyi karıştırıp bu kadar lezzetli bir şeyi nasıl ortaya çıkarabiliyorlar diye?
kurufasülye ve incir hatta ceviz ile pirinç... ilginç vallahi.

neyse canım "üzümü ye bağını sorma" demişler, akşama dolaptan bi'kase daha yuvarlıyım ben en iyisi =) sizinki de pek leziz görünüyor, ellerinize sağlık.