28 Şubat 2008 Perşembe

MEYVELİ TART





Ne zamandır cesaret edemediğim bir tarif bu. Ancak bundan sonra tariflerin baş köşesine oturacağı kesin. Başkalarını bilmem ama ben bayıldım. Tatlıya düşkünlüğüm yoktur. Genelde av halkı için yaparım kurabiyeleri ve kekleri. Fakat bu lezzeti tatmalı. Şimdiye kadar bir sürü yerden tart hamurları ve kremaları ile ilgili bilgi edinip notlar aldım. Bu tariftede farklı iki tartın hamurunu ve kremasını yaptım.Süsleme tamamen evde bulunan malemelerle gerçekleşti. çileklerim pek güzel değildi ve irili ufaklıydı bu nedenle onları söğüş olarak dilimledim.
Birde bu tart hamurunu benimkinden daha küçük bir kalıba yaymalıymışım. Çünkü çok çok ince oldu ve çıkarır çıkarmaz kırıldı. Neyseki toparlamayı başardım. Kremasıda hiç topaklanmadı. Yalnız hamuru buzdolabında dinlendirdikten sonra çok süratli bir şekilde açarak kalıba yerleştirmek gerekiyor çünkü sıcaktan hemen bozulabiliyor formu. Bunlar dikkat edilmesi gereken noktalar.
malzemeler:
hamur için:
1,5 su bardağı un
1/2 su bardağı pudra şekeri
1/4 çay kaşığı tuz
1 yumurta sarısı
125 gr tereyağı
krema için:
1 yumurta
1 paket vanilya
3 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı toz şeker
yarım paket labne peyniri
2 su bardağı süt
Önce hamuru hazırlamalıyız. Bunun için tüm malzemeyi karıştırıp küp küp kestiğmiz tereyağını elimizle ovalayarak minik parçalar haline getirelim. Elimizin sıcağıyla hamur yavaş yavaş toplanıp homojen bir hale gelecek. Bu hamuru bir torba içine koyup elimizle düzleştirelim ve buz dolabında en az 1 saat bekletelim. Eğer o gün kullanmayacaksak 1 gece buz dolabının normal bölümünde kalabilir. veya derin dondurucuda 1 ay saklayabilirsiniz. Ancak o vakit kullanmadan önceki günün akşamı normal bölüme almak gerekir.
Hamuru çıkarmadan 15 dakika önce kremayı harırlamalıyız. Bunun için ise süt hariç tüm malzemeleri derin bir tencerede karıştırıp sütü azar azar ilave ederek malzemelere yedirip ocağın üstüne alalım. Koyulaşınca altını kapatıp hızlı hızlı karıştırarak soğutalım. Hamurumuzu çıkaralım ve yine elimizin sıcağıyla yumuşatarak bir an evvel kalıba yerleştirelim. Üzerine al folyo örtüp kurubaklagil koyalım ki kabarmasın. bu şekilde 180 derecede 25 dakika pişirelim. Sonra al folyo ile bakliyatları alıp 5 dakika daha pişirelim. Pişen hamurumuzu çıkarıp soğumaya bırakalım. Ilınan kremamızı üstüne dökelim. Meyvelerle süsleyelim. Pişmiş tartınızı 1 gece buzdolabında bekletirseniz daha lezzetli oluyor.
Afiyet olsun.

3 yorum:

EZGi :)) dedi ki...

canım tart harika görünüyor.sunumun çok şık olmuş canım.ellerine saglık sevgiler

ceyt dedi ki...

merhaba canım.tartın muhteşem görünüyor.ellerine sağlık.eminim tadı da güzeldir.ilk fırsatta denemeliyim.
sevgiler

Adsız dedi ki...

ellerinize sağlık. Diğer tariflerinizde ve bu tarifinizde muhteşem görünüyorlar. Afiyet olsun. www.guzelevim.blogspot.com