14 Kasım 2007 Çarşamba

ETİMEK TATLISI


Etimek tatlısını birkaç senedir yapıyorum. ev halkı ve konuklar tarafından beğeniliyor. Aslında ilkkez bahsini annesinden çok şey öğrenmiş olan Beyazıt Öztürk2ün Beyazshow pragramında duymuştum ve eski hatıralarını anlatırken etimek tatlısına diğer bir deyişle gariban tatlısı dediğini hatırlıyorum heryaptığında. Eşimde her yaptığımda gariban tatlısımı yaptın yine diye takılır. Yumuşak ve tatlısı tam kıvamında bir tarif. Çünkü ben normalde tatlı seven biri değilimdir. genelde tuzluları tercih ederim. Kahvaltıda bile reçel, bal yeme alışkanlığım yoktur. hep tuzlu tatları seçerim. Tarif gerçekten bütçeye uygun ve bir o kadarda lezzetli ve hafif. Uzun zamandır yapmamıştım özlemişiz. Ayrıca arkadaşım da merak ediyormuş ve hiç yememiş daha önce ilk bende tadıp beğenmesine de sevindim.
MALZEMELER
1 paket tuzsuz etimek
1,5 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
kreması için:
3,5 su bardağı un
2 yemek kaşığı tepeleme un
4 tatlı kaşığı toz şeker
1 paket vanilya
pişmesine yakın 1 yemek kaşığı margarin
Etimekler servis edilecek kabın dibine dizilir. toz şeker küçük bir tencerede başka birşey karmadan sürekli karıştırarak karamelize hale gelene kadar pişirilir. onra üzerine iki su bardağı su dökülür. Bu esnada şeker birden taş gibi olur ve cızz diye kuvvetli bir ses çıkarsada korkmayınız. Ateşin altı kapatılmadan taşalaşan şeker kaynamaya başlayan suda iyice eritilir. Ve etimeklerin üzerine kepçe kepçe dökülür.
Başka bir tencerede diğer malzemeler karıştırılarak pişirilir ve en son margarin ilave edilip eriyinceyedek karıştırılır. Krema da etimeklerin üzerine dökülür. Artık süslemesi ve görselliği tamamen evdeki malzemelere ve hayal gücünüze kalmış.
Afiyet Olsun.

3 yorum:

Bocuruk dedi ki...

Çok da güzel bir tatlıdır bu. Eline sağlık Sevgili Sibel. Gariban tatlısı dendiğini bilmiyordum. Bu arada blogun hayırlı olsun, hoşgeldin aramıza:)
Sevgilerimle...

ceyt dedi ki...

eline sağlık canım.bende sıkça yaparım çocuklar çok seviyor.ben kremanın üzerine birde krem şanti koyuyorum.oda değişik oluyor.
sevgiler

LEZZETLİ SOMUNLAR dedi ki...

Sevgili Sibel,bu tatlıyı halamdan öğrendim.O hem damla sakızlı yapıyor muhallebisini,hem de 20 dakika kadar çırpar pişirdikten sonra.Kıvamı ve lezzeti çok değişik oluyor.Senin de eline,emeğine sağlık..