29 Aralık 2008 Pazartesi

YENİ YIL VE PEKSİMET :))

Bu peksimetleri ilk yapışım. Eşimin annesi yapar arada. hep onda yemiştim şimdiye kadar. Çok kıtır ve çok doyurucu bir atıştırmalık. Uzun süre dayanması ve geç bayatlaması da benim için önemli. Havalar buz kesmişken, ülkemiz Sibirya soğukları ile boğuşurken (çok şükür batıda ve en az soğuk alan bölgedeyiz. Allah bu soğukta evsiz barksız, üşüyen insanların yardımcısı olsun) bu peksimetler derdimin dermanı gibi. İyiki aklıma geldi. yanında krem peynirle, zeytinle ve çeşitli kahvaltılıklarla ve en önemlisi de sımsıcak tavşan kanı bir çayla süper gider. Bir diğer alternatifte evde yapılan acıka ile iyi gider. Onu da en kısa zamanda deneyeceğim. Acıka deyimini bilmeyenler vardır belki. Acıka: yarı yarıya ev yapımı domates ve biber salçasına dövülmüş taze ceviz , kuru nane, bir kaç diş dövülmüş sarımsak, karabiber, kimyon, isteğe göre pul biber ile çeşnilendirilmiş kmeğe sürülerek yenen lezzetli mi lezzetli bir yiyecek.
Bu arada evdeki malzemelerle kendimize yeni yıl kartı hazırladık oğluşla. Takı ve buna benzer şeyler yapmak için aldığım pulları ve boncukları kullandık. Baya eğlendik yaparken. Altatki karede de yılbaşı için kardeşime aldığım eldivenler var. Giysin ve sımsıcacık olsun elleri, hiç üşümesin İstanbul'un çetin ayazında.
Peksimeti yaparken ben yarım çay kaşığı karabiber kullandım ama 1 çay kaşığı daha iyi netice verecek. Bundan sonrakini öyle yapacağım. Hamuru poğaça hamurundan sert olacak. Ben bazı yerleri düzgün kesemedim. Dilimlerin hepsi aynı kalınlıkta olmadı. Siz iyice keskin bıçak kullanırsanız sonuç daha iyi olacaktır. Naapayım ben biraz aceleciyim butür konularda emen olsun bitsin isterim:))
Eşimden tam not aldım tadı ve kıtırlığı konusunda. Oğluş da bayıldı. Tavşancık gibi kemire kemire yedi. afiyet bal şeker olsun.



Malzemeler:
1 su bardağı zeytin yağı
1 su bardağı ( hafif ekşimiş olursa daha iyi olur) yoğurt
1 su bardağı ılık su
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tepeleme karbonat
3 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı tarçın
aldığı kadar un (6 silme su bardağı)
Bütün malzemeler derin bir kapta karıştırılır. İyice yoğrulur. Hamur üç eşit parçaya ayrılıp elle uzunlamasına yuvarlanır. fırın etpsisine birbirine paralel yerleştirilir bu rulolar. Sonra keskin bir bıçakla parmak kalınlığında dilimler kesilir. Ancak dilimler birbirinden ayrılmaz. Kesme işlemi 0,5 cm. kala bırakılır. Bu şekilde 200 derece fırında üstü kızarana dek pişirilir. Fırından çıkarılıp dilimler birbirinden ayrılır ve yan yatırılan dilimler iki tepsiye taksim edilip tekrar fırına konur, kızarana dek pişirilir.
Afiyet Olsun.
Hepinizin yeni yılı huzur ve mutluluk dolu geçsin.

Hiç yorum yok: