30 Ocak 2008 Çarşamba

ISPANAKLI CUPCAKE





Bugün nasıl soğuktu burası anlatamam. Ne yapayım ne yapayım derken ( malum bugünleri evde geçiriyoruz oğlumla birlikte ) yemek yapmak için pazardan aldığım ıspanaklarla kek yapmak geldi aklıma. Fakat bu sefer cupcake olarak yaptım ve üzerini kremşantiyle süsledim. Krema sıkma torbasını ilkkez kullanıyorum meğer zormuş idare etmek ve istenilen üslemeyi yapmak. Bu ara sık sık kullanarak pratik yapmayı düşündüm ben de.
Ortaya çıkan görüntüyü oğlum çok sevdi ama. Buda benim için yeterli şimdilik:)
malzemeler:
200 gr. 5 dakika kaynar suda haşlanmış ıspanak yaprakları
2 su bardağı un
1/2 su bardağı sıvı yağ
2 yumurta
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1,5 su bardağı toz şeker
hazırlanışı:
yumurta ve toz şeker çırğılıp içine diğer malzemeler ilave edilir. homojen bir karışım elde edilir.keke kağıtlarına paylaştırılıp önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika pişirilir. Çıktıktan sonra soğuması beklenir. Bir paket kremşanti(75 gr) 1 su bardağı soğuk süt ile çırpılır. Sıkma torbasıyla keklerin üzerine şekiller yapılır. Ben bir keki robottan geçirdim. Üzerine antep fıstığı yerine süs olarak kullandım. Evdeki jelibon ve pasta süsleme malzemeleriyle süsler yaptım.
Afiyet Olsun.

28 Ocak 2008 Pazartesi

AŞURE


MALZEMELER:
3 su bardağı aşurelik buğday
1,5 su bardağı nohut
1,5 su bardağı kuru fasulye
5-6 yemek kaşığı pirinç
1 çay bardağı gül suyu
2 paket vanilya
10 adet kuru incir (doğranmış)
15 adet kuru kayısı (doğranmış)
2 portakal kabuğu (minik minik doğranmış)
6 karanfil
1/2 su bardağı kuru üzüm
2 kilo toz şeker
3 yemek kaşığı dolusu nişasta

üzeri için:
kuş üzümü
kırık ceviz
kavrulmuş susam
nar taneleri
tarçın

YAPILIŞI:
Buğday, nohut ve kuru fasulye geceden ıslatılır. Ertesi günayrı ayrı haşlanır. Benim çok büyük tencerem olmadığından ikiye bölerek yaptım. Haşladığımız malzemeler bir tencereye alınır. Pirinç karanfiller, kuru üzümler ve gül suyu ilave edilir.Üstünü 1-2 parmak geçecek kadar su konur.Kaynamaya başlayınca karanfiller üste çıkar ve bunlar alınır.Sonra doğradığımız kuru incirler ve kayısılar katılır.Kısık ateşte iyice özleşmesi sağlanır. En son vanilya, toz şeker ve önceden kaynar suda bekletilmiş portakal kabukları ilave edilir. Nişastası suyla inceltilip katılır. 6-7 dakika daha arada karıştırarak pişirilir ve servis kaplarına alınır. üzeri kuş üzümü, tarçın, ceviz, kavrulmuş susam ve nar taneleriyle süslenir.

Afiyet olsun.

22 Ocak 2008 Salı

MİNİK ALMAN PASTALARI


Bu pastalar birer porsiyonluk oldukları için ikramı ve yemesi çok basit. Aynı zamanda şık da görünüyorlar.
malzemeler:
hamuru için:
125 gr margarin
3 yumurta
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı ılık su
2 tatlı kaşığı toz maya
1 tutam tuz
1 çay bardağı toz şeker
aldığı kadar un
krema için:
4 su bardağı süt
4 yemek kaşığı un
5 yemek kaşığı toz şeker
1 yumurta
1 yemek kaşığı margarin
1 paket vanilya
hazırlanışı:
ılık su, süt, maya, şeker ve tuzu karıştır. 15-20 dakika sonra diğer malzemeleri ilave et. Hamuru toparlamak için elinize sıvı yağ sürebilirsiniz.
hamur iki katına çıkana kadar üstü örtülü şekilde ılık bir yerde beklet. merdane ile parmak kalınlığında açıp su bardağı ile daireler kes. yağlı kağıt serili fırın tepsilerine dizip 15 -20 dakika daha beklet.180 derece fırında üstükızarana kadar pişir.
krema için: yağ ve vanilya haricindeki malzemeleri bir tencerede karıştırarak pişir. ateşten alıp margarini ve vanilyayı katıp iyice çırp.
pişen hamurlar soğuyunca ortadan ikiye kesip arasına krema koy. üzerine pudra şekeri serpip servis et.
afiyet olsun.

16 Ocak 2008 Çarşamba

BU ELMA BAŞKA ELMA:))


Uzun zamandır aklımda olan bir konuydu yazmak istedim. Aslında biraz da araştırdım. Çünkü ben yer elmasını çok severim. Değişik bir rizomlu bitkidir. Bu kadar çok derde edva olduğunu açıkçası ben de bilmiyordum. Meğer yemekle ve oğluma yedirmekle ne kadar iyi birşey yapıyormuşum. Bilmeyenleriniz bilgilensinler diye faydalarından bahsedeyim biraz.Bol miktarda fosfor, demir ve kalsiyumun yanı sıra A ve C vitaminleri içeren yer elması anne sütünü artırıyor, yaşlılara güç veriyor.Romatizma, gut hastalığı, kabızlık ve sindirim zorluğundan yakınanlara yerelması yemeleri salık veriliyor. Ayrıca tok tutucu özelliği ve az kalori içermesi nedeniyle diyet yapanlar için ideal bir sebze.


Bu ara semt pazarlarında çokça rastlıyorum ve alıyorum. Ben çiğ severim Ancak zeytin yağlı yemeği de oluyor. Denemek isterseniz tarifi:


MALZEMELER
500 gr. yer elması 1 adet soğan 1 adet havuç 1 fincan pirinç 4 çorba kaşığı zeytin yağı tuz ,limon doğranmış maydanoz

Yemeklik olarak doğranan soğanlar zeytinyağında kavurulurken içerisine küçük küçük doğranmış havuçlar eklenir ve pişirmeye devam edilir.

Diğer taraftan yıkanıp kabukları soyulan yer elmaları kararmaması için limonlu suya alınır.
Kavurulan soğan ve havucun içerisine yer elmaları ve yıkanan pirinç eklenir. Üzerine çıkacak kadar sıcak su ve tuz konularak Kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişirilir.

Pişme süresi 15 dakikadır. Servis tabağına alındığında doğranmış maydanoz ve limon suyu ilave edilir. Soguk olarak ikram edilir.

15 Ocak 2008 Salı


Expo 2015 oylaması İzmir-Milano arasında. İzmir kazanırsa 2015 yılına kadar 20 milyar dolarlık yatırım yapılıcak. 30-40 milyon turistin İzmir'i ziyaret edeceği belirtiliyor. Ve bugün EXPO, ekonomik ve kültürel anlamda, FIFA dünya kupası ve Olimpiyat oyunlarından sonraki en etkin 3. uluslararası organizasyon konumunda. İzmir'in kazanması için bir oy da siz kullanın ve bütün tanıdıklarınıza bu maili ulaştırın lütfen. Unutmayalım ki ne kaybettiysek bilinçli olmadığımızdan kaybettik.. Kazananlar da hep bilinçli hareket ettiler ve lobi faaliyetlerini başarıyla yürüttüler. Gelin bu sefer bu lobiciliği, biz başkalarından daha iyi yapalım. Karar için SON 86 GÜN ve hiç birşey için geç kalmadık.Siteye girdikten sonra İzmir'i işaretleyin ve vote yazısını tıklayın:http://www.infoexpo2015.comAyrıca, EXPO 2015'i İZMİR'e istiyoruz diyen herkes için Online form:http://www.expo2015izmir.org.tr/form.html

11 Ocak 2008 Cuma

KARDAN ADAM KURABİYELERi



Bu akşam daha önce de deneyip bloğumda yer verdiğim içi kremalı kurabiyelerden yaptım. şekil verirkende aklıma kardan adam şeklinde bikaçtane yapıp oğluma sürpriz yapmak geldi. İşte ortaya bu sevimli şeyler çıktı. Ama benimkiler gece kısıtlı malzemeyle olduğundan kaş, göz konusunda pek alternatif bulamadım. İçine koyduğum kremadan yaptım ağız kısımlarını kürdan kullanarak. Gözleri de karanfil tanelerinden. Süpürge bulamadığımdan aklıma evdeki pasta süsleri geldi. Böylelikle benim kardan adamlarım kış ortasında denize girer gibi göründüler. bende fotoğraf çekerken hem meyve suyuyla hemde sıcak bir neskafeyle çektim. Bence ikisiyle de iyi gider. Çok yumuşak ve gevrek bir kurabiye oldu. Bakalım yarın zevkle yiyecekmi benim tatlı oğluşum.
tarifini babamın doğum günü kurabiyelei başlığıyla yayınlamıştım. Oradan alabilirsiniz.
hepinize afiyet olsun.

7 Ocak 2008 Pazartesi

PUDİNGLİ TART



Dün İkeadan bir tart kalıbı aldım. Bugün durur muyum hemen denemem lazım. Birkaç siteye baktım bir tarifte karar kıldım hamuru için. Fakat üst süslemesi tamamen bana ait. Fena da olmadı bence. Ayrıca kalıptan tart kekinin kolaycacık çıkması ve kalıbın nerdeyse bir su bardağı kadar kolay yıkanması beni çok mutlu etti. Artık tatlı, tuzlu değişik tariflerde severek kullanacğım bir kalıbım daha olduğu için mutluyum. Birbirinden değişik tariflerde buluşmak dileğindeyim.
Malzemeler
tart hamuru için:
2 kahve fincanı sıvı yağ
2 kahve fincanı pudra şekeri
1 kahve fincanı süt
5 kahve fincanı un
2 yumurta
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
üzeri için:
piyale dr. oetker gourmet puding ( portakallı, çikolatalı)
mandalina
pasta kek süsleme malzemesi
Bütün tart hamuru malzemelerini mikserle iyice çırpıp sıvı yağla yağladığımız kalıba döküyoruz. 180 derece de önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişiriyoruz. çıkarttıktan sonra soğuyunca kalıptan çıkarıp servis tabağına alıyoruz. 1 cm. kenarlarından boşluk kalacak şekilde orta kısmının bir bölümünü bıçakla kesip çıkarıyoruz. Bu boşluğa 2,5 su bardağı sütle pişirdiğimiz pudingi ılınınca döküyoruz. Çeşitli meyvelerle süsleyebilirsiniz.
Afiyet Olsun.
not. Ortasından çıkardığım kalan kek parçalarından truff yapmayı düşünüyorum.

İRMİK TATLISI

MALZEMELER
12 yemek kaşığı irmik
12 yemek kaşığı toz şeker
1 paket vanilya
1 litre süt
üzeri için meyve sosu veya çok az sulandırılmış reçel

Bütün malzemeyi bir tencerede sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Koyulaşınca soğuk su ile ıslatılmş kalıba döküyoruz. Soğuyunca ters çevirip kalıptan çıkarıyoruz. Üzerine hazırladığımız meyve sosundan gezdiriyoruz.

Afiyet Olsun.

PIRASALI-HAVUÇLU-PATATESLİ BÖREK


Pırasa türünde sebzeleri yemeyen çocuğunuza zengin sebzeli ve benim bugün uydurduğum bir börek tarifi vereyim sizlere. Çok da lezzetli oldu. Oğlum pırasa, ıspanak yemeklerini burun kıvırarak yiyen bir çocuk. O nedenle bende bu sebzeleri ( zaten sadece kış aylarında yendiği için) kek ve börek tarzında yapyorum ki yemeden kışı geçirmeyelim, çeşitli beslenelim. Tarife geçeyim hemen.
malzemeler
3 adet yufka
1 adet dikine 4 e bölünmüş ince kıyılmış pırasa (miktarı 2 tanede olabilir)
2 adet orta boy ince rendelenmiş havuç
2 adet haşlanmış orta boy patates
tuz, karabiber, kimyon gibi baharatlar
iki yemek kaşığı salça ( ben salça yerine penguen marka ajvar kullandım iki yemek kaşığı)
yufkalara sürmek için sulu yoğurt ve zeytin yağı karışımı
hazırlanışı
Yufkaları 8 er parçaya bölüyoruz. Patatesleri eziyoruz. Doğradığımız pırasayı ve rendelediğimiz havuçları çok çok az yağ ve tuzla teflon tavada 3-4 dakka çeviriyoruz. Ezdiğimiz patateslere ilave ediyoruz. Baharatlarını ve salçasını koyup iyice homojen bir hale getiriyoruz. Yufkalara yoğurt ve zeytin yağı karışımından heryerine eşit miktarda fırça ile sürüp birer yemek kaşığı hazırladığımız harçtan koyup sarıyoruz. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine diziyoruz. Böreklerin üzerlerine işlem bittikten sonra kalan yoğurtlu karışımdan fırçayla sürüyoruz.180 derece fırında 20- 25 dakika üstü kızarana kadar pişiriyoruz.
Afiyet Olsun.

2 Ocak 2008 Çarşamba

ŞEKERPARE

Bu şekerpareleri kurban bayramı için yapmıştım. Şimdi yazıyorum tarifini. İlk kez yaptım ve çok beğenildi.

malzemeler:
3 su bardağı un
1 yumurta
2 kahve fincanı pudra şekeri
2 kahve fincanı eritilmiş margarin
1 tatlı kaşığı karbonat
3 çorba kaşığı iç antep fıstığı
2 yemek kaşığı kakao

şerbet için:
2 su bardağı toz şeker
1,5 su bardağı su
yarım limon suyu

Yumurta ve pudra şekerini derin kapta çırpıyoruz. ılık margarin, un, bir fiske tuz, karbonatı ve kakaoyu ekleyip yoğuruyoruz. 10 dakika dinlendiriyoruz. hamuru yuvarlayıp yassıltıp ortalarına antep fıstıkları batırıyoruz.
Şerbet için şeker ve suyu kaynatıp içine yarım limon sıkıyoruz. soğutuyoruz.
Şekerpareleri 180 derece fırında pişirip sıcak kurabiyelere soğuk şerbeti döküyoruz.

Afiyet Olsun.